Ahad, Mei 09, 2010

Sombong dengan Ilmu.

Ada golongan yang kurang senang bila kita mula prihatin dengan ilmu yang mereka fikirkan ilmu itu hanya untuk mereka. Apa guna kau ada ilmu itu hanya mahu lesen hadirkan sanak saudara kau ke majlis konvokesyen? Lesen judi kau tak pohon? Kahkahkah

Ilmu itukan luas. Kau jangan sombong bila orang bagi pandangan dalam bidang kau kau cemuh,"inilah jadinya bila orang yang tak belajar law? Sekarang kau dah tau kan graduan mana yang aku maksudkan.

Sekarang inikan banyak isu-isu yang bersentuhan dengan perlembagaan persekutuan, prosedur jenayah dan undang-undang negara. Aku secara tak sengaja ada juga membaca sumber-sumber berkenaan. Hadiri forum. Taakul artikel-artikel. Tanya orang sikit-sikit. Berkawan dengan orang yang tahu. Itu semua secara tak formal. Sebab aku tak layak macam korang yang dapat benda itu semua dalam bentuk formal! Alah...itu pun korang belajar main-main!

Jadi jangan sombong. Kalau aku yang kurang ini korang betulkan! Bukan cemuh belakang-belakang. Cakap aku tak belajar "law" lah! politik isu lah! tercemar dengan pengaruh politikuslah! Ko buat ape?

Tiada ulasan: