Sabtu, Februari 21, 2009

Perkauman Menular di kalangan Pendidik.

SITUASI 1

Z33: Ustaz, saya risaulah...apa pendapat ustaz pasal Perak ni.

Aku: Erm...yang macam mana?

Z33: Saya rasalah...elok gak 'rampasan kuasa ni'...kalo tak abih cina kontrol...PAS saya tak kisah lah...dlm PKR tu...Melayu ada tempat ka?Cina je conquer...

Aku: (eh ye ker?) (td tanya pendapat aku,last2 pendapat dia gak)....(aku terus dengar lagi)

Z33: Saya risau apa nak jadi kat anak cucu saya. Nanti Lim Guan Eng khianat Anwar Ibrahim...Saya tamau cina jadi PM.

Aku: (Sampai mcm tu ker?)...Tapi kan kita ada perlembagaan.

Z33: @$##$%@%$&$#%&&$%#@#

SITUASI 2


FL3: Bagus gak kerajaan baru amik alih, taklah cina tak merintah. Nizar jadi boneka jer...tanah banya bagi kat Cina...

Aku: erm....bullshit!! (dalam hati jer)


"beginilah keadaan segelintir mentaliti pendidik kita hari ini yang secara tidak langsung akan pengaruh pemikiran anak bangsa kita"


PS : Tanpa sindrom racism ini buat motivasi masa mengajar...lagi seronok tgk budak cina dan india dapat cakap arab.

2 ulasan:

scottism berkata...

AsSalam Saudara Aizuddin,

Berikut adalah jawapan yang saya kira boleh digunakan untuk menutup mulut para penyokong perkauman di kalangan pendidik.
" Sebenarnya dalam mesyuarat exco kerajaan PR Perak ini ada di hadiri oleh 3 orang pegawai kanan yang cukup berpengalaman sebagai Ex-Officio.

Ini dibuat bagi membimbing serta menasihati semua ahli MMK supaya tidak buat keputusan yang berlanggaran atau bercanggah dengan setiap perundangan dan ketetapan negara dan negeri.

Oleh yg demikian setiap keputusan yang dibuat adalah melalui proses yang menyeluruh dan merujuk kepada mereka.

Kedua ,Semua ketua jabatan teknikal negeri memberi komen dan input tentang setiap permohonan terutama hal ehwal tanah, perlombongan, pelaburan dsbnya. Mereka juga akan menasihati jemaah exco dalam membuat keputusan.

Ketiga, setiap kali sebelum bermesyuarat exco, semua kertas baru untuk kelulusan atau penolakan akan dipersembahkan kepada kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak atau Raja Muda , Raja Dr Nazrin Shah. Lagipun, setiap keputusan yang dibuat pada mesyuarat exco sebelumnya juga akan dibentang minitnya kepada DYMM Sultan.

Tohmahan sahabat mengenai "gadai tanah" kpda Cina atau seumpamanya tidak berasas sama sekali dan hanya menunjukan kurang hemah serta bijak dalam membuat dakwaan tersebut. Sekali gus memperkecilkan kewibawaan semua institusi kerajaan yang terlibat.

Untuk pengetahuan semua, saya ingin menyatakan sedikit maklumat yang mana puluhan ribu ekar tanah kerajaan serta tanah rizab melayu yang di gadai dan dijual kepada kaum lain oleh kerajaan terdahulu sebagaimana UMNO menggadaikan Singapura, Pulau Pinang, Batu Putih, Sebahagian Pulau di Langkawi atau Pulau Pangkor Baru.

Sebahagian tanah kerajaan dan rizab melayu yang melayang ketangan cina akibat kecerdikan kerajaan terdahulu ialah:

1. 22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK di Lekir, Manjung.

2. 5,000 ekar di Bruas

3. 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)

4. 12,000 ekar kepada semua petani cina di Coldstream , Bikam, Bidor

5. Dan banyak lagi jumlah kecilan diseluruh negeri.

6. 200 ekar tapak kilang simin Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini ntanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Hiway!

Kerajaan PR berjaya menghentikan penggadaian tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial ditengah bandar ipoh, taiping, bidor , kinta, dan Perak Tengah pada pertengahan bulan Mac 2008, tarikh kerajaan PR ambil alih, oleh kerana tanah tersebut telah dijanjikan kepada towkay- towkay jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).

Sebenarnya penganugerahan hak milik selamanya kepada 102,000 lot kampong tersusun (kebanyakan melayu), 47,000 lot kampong baru (kebanyakan cina) dan sebilangan kecil kampong adat (orang asli), adalah janji PAS dalam manifesto PRU-12.Bukan janji DAP!. DAP tiada manifesto ketika itu di Perak.

Seandainya semua keluarga kampong baru (47,000) menerima anugerah hak milik selamanya, ianya hanya melibatkan sejumlah tanah tak lebih dari 3000 ekar . Ya! tak lebih tiga ribu ekar. Oleh kerana tanah lot di kampong baru jauh lebih kecil saiznya. Kerajaan akan memperolehi tanmbahan revenue (oleh kerana kenaikan kadar premium tanah ) sejumlah RM330 juta. Nilaian tanah akan menjadi RM1.6 billion dipasaran dan tanah tersebut boleh disandarkan ke bank komersial oleh tuan milik jika di tukar kepada hak milik selamanya. Mereka boleh buat pinjaman dan membina rumah yang kekal dan cantik kerana tiada kebimbangan tanah mereka akan dirampas dimasa akan datang. Ini cuma kampong baru, belum lagi kampong tersusun!

Cuba bandingkan dengan jumlah keluasan tanah yang digadai oleh kerajaan dahulu.! Kerajaan Perak tiada dapat apa-apa bahkan kerugian berjuta-juta dan putih biji mata kita orang melayu sebagaimana melihat "kecerdikan " pimpinan UMNO gadai Singapura, Penang dll.

Saya amat berharap menghebahkan perkara sebenar kepada rakyat Perak khususnya kaum saya orang melayu, akan pengkhianatan pimpinan UMNO sewaktu mereka berkuasa dahulu.Namun hajat ini tidak kesampaian kerana TM Radio Perak FM tak bagi kerana di milik UMNO, (agaknya!). "

Saya ambil tanpa izin daripada blog perisik-rakyat.com tapi dengan niat untuk memenuhi permintaan Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin, YAB Menteri Besar Perak Darul Ridzuan agar menyebarkan perkara ini. Sekian, wassalam...

Tanpa Nama berkata...

perisik-rakyat.com = cannot be trusted

utusan malaysia = cannot b trusted

akhbar cina = cannot b trusted

rtm = cannot also

len kali pegilah pejabat tanah kat Perak kalo benar nk tau status tanah kat sana

Jangan dok ikut fahaman politik hilang judgement kita