Isnin, November 03, 2008

Tepuk Dahi lagilah Khir Toyo!

Abdul Aziz Mustafa

Mon Nov 03, 08 4:38:00 pm

MYT


KUALA LUMPUR, 3 Nov (Hrkh) - Kira-kira 6,262 guru Sekolah Rendah Agama (SRA) dan Kelas Fardu Ain (KAFA) di bawah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan dinaikkan kepada RM1,000 sebulan mulai Januari tahun depan berbanding RM738 sekarang. Iklan
Malah, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberi jaminan elaun itu mungkin dinaikkan kepada RM1,500 sebulan dalam masa dua atau tiga tahun lagi jika keadaan kewangan kerajaan negeri mengizinkan.


Sehubungan dengan kenaikan elaun tersebut, Abdul Khalid berkata, para guru SRA dan KAFA mungkin akan diberikan kemahiran yang lebih seperti mampu membina pangkalan data anak-anak murid mereka untuk rujukan JAIS dan kerajaan negeri, katanya pada Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang JAIS dan meraikan kakitangan JAIS yang bersara.
Beliau turut merasmikan talian online JAIS "NCR Online" yang dibangunkan untuk memberikan kemudahan kepada masyarakat Islam dalam urusan perkahwinan dan penceraian.
Sebelum ini, Pengarah JAIS Datuk Muhammed Khusrin Munawi telah meminta kerajaan negeri agar menimbang semula kadar elaun itu yang agak rendah di tengah-tengah kenaikan harga barangan keperluan pasa masa ini, selain ia terletak di bawah paras kemiskinan RM1,500 sebulan._


***terkejut aku baru tau yang elaun guru SRA dan KAFA sebelum ni RM738...uih...bleh idup ke di zaman kenaikan melampau barang keperluan?


***macam nilah Islam Hadhari, keringat dan usaha guru-guru SRA dan KAFA pandang sebelah mata ja...


***motivasi terbaik untuk warga pendidik SRA dan KAFA di Selangor bagi memartabatkan tradisi keilmuan di bumi Darul Ehsan.


***tepuk dahi lagilah Khir Toyo!

Tiada ulasan: