Selasa, Ogos 05, 2008

Bila diperiksa anggota polis...



Jumaat pagi sabtu lepas aku, fad (adik), shidi (sepupu) pergilah jalan-jalan di Downtown, Bandar Tun Razak. Satu barang pun tak beli apa, mata hanya dihidangkan barang-barangan dagangan bebas yang satu pun tak menarik perhatian kehendak kapasiti kewangan....hahahah...senang cakap...takdak fulus lah.....hahhaha.

Abih je usha-usha barang. Pegi lepak jap kat warung kat situ, makan minum skit...pastu terus gerak balik.


Ikut jalan depan Ins Perguruan Teknik then depan HUKM depan skit dekat selekoh Tmn Jaya ada road block...Nak taknak kena berenti gak, beri kerjasama yang terbaik kepada pihak berkuasa.

Disuruhnya kami keluar dari kereta,ada sorang anggota polis ni tolong tutup enjin kereta aku. Kami pon disuruhnya mengeluarkan dompet masing-masing,handset dan apa-apa yg ada dalam poket dan pouch. Ikut je aku apa yg disuruhnya. Sebab aku yakin yang aku bukannya liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan, dan bukannya pembunuh warga Mongolia Altantuya Sharibuu, dan aku juga bukan penyebab kematian Noritta Samsudin...eh apa aku mengarut ni..Dengan selamba aku serahkan wallet aku..dichecknya satu persatu. Ok lepas..

Aku disuruh buka boot kereta..nasib baik dalam keadaan okay means tak berselarak sangat. Terjumpa dia poster ceramah Dato' Dr Hasan Ali, dia tanya aku, "Orang UMNO ek?" dalam hati aku menjawab takkanlah kemaruk sangat UMNO nak bermuzakarah ngan PAS, sampai polis tengok lambang PAS dikatanya UMNO...ish-ish.

Okay semua dah settle...Kami bertiga bebas dari sebarang tuduhan.

Perjalan pulang diteruskan melalui balai bomba, padang di BTR itu, dan seterusnya di hadapan kilang Ramly's, ada road block lagi...Polis tengok je, tapi kenapa mesti ada road block lagi kan?pelik kan?

Apa yang boleh diteladani dari cerita aku ini....

#jangan sesuka hati beri barang peribadi kita kat depa (anggota polis). Sebab depa bleh letak e.g dadah, ganja dalam tu..Kita bleh bukak wallet kita sendiri...Biaq depa tengak ja...

#jangan bagi depa seluk poket kita. Biaq depa check dari luaq.

Hampa bayangkan jikalau 2 situasi di atas terjadi kat aku...dan kemudian road block depan kilang Ramly's aku kena tahan, kompom aku kena.....

Nau'zubillah...

1 ulasan:

wan berkata...

betul beb...kena dia selit paket nipis dlm poket seluar ke apa, tak ke tali gantung peginya...haru dow...apa nak cakap dah...kalau org nz panggil diorang ni F*CK*NG PIGS.....haha =D....pastu sibuk SIFAR RASUAH....dan dan sifar....bersepah kat luar sana tu...aku bwk moto dulu kdg2 kena pow dgn SI KONSTABEL2 nih....20$ la, 30$ laa...kdg2 leh tanya lak apa yg tinggal dlm wallet...bangsat tul...skrg cuba aaa...sekor2 aku lutu...tak padan kering...mentang2 lu pakai baju biru, kira lu nyer bidang kuasa besar aaa...blajar pun SPM jer, kecoh!....

*maaf aku emo...aku respect PDRM....some of abg sedara/pakcik aku serve dgn PDRM dari diorang takde apa2 sampai jadi pegawai....takde pun attitude bodo camni....tapi bila ada perangai camni yg buat aku anti-polis...lagi2 kalau ROOKIE yang baru keluar PULAPOL...budget lu dah ada kuasa besar...suka2 jer pow org....